Lumânărică în „scrisorile” lui Ion Ghica

La sfârşit de veac XIX, Lumânărică era atât de cunoscut drept un ilustru personaj insolit al Moldovei şi Iaşului – omul ce răspândea milostenie şi compasiune – încât numele său intrase în vorbirea obişnuită, precum alte nume celebre ale istoriei, ca substantiv comun, pentru a zugrăvi o situaţie, un spirit, un fel de a fi al cuiva.

Astfel, în „Scrisoarea a X-a” către V. Alecsandri, scrisoare ce poartă titlul „Libertatea[1], Ion Ghica, la un moment dat, prezintă cititorului părerea sa despre „opiniunea publică” care, „de cele mai multe ori este numai credinţa guvernului sau a unui partid care impune gloatelor credinţele şi voinţele sale”.

„Partidul care impune credinţele şi voinţele sale este de cele mai multe ori o clasă, o corporaţiune, un oraş, o mahala, o facţiune, un Ciceronache, un Lumânărică, un ziarist, un ambiţios, un Catilina, care pune mâna pe gloate sau pe acei cari le conduc, se proclamă opiniunea publică, voinţa naţională şi conduce societatea după ambiţiunea sa, fără a ţinea seamă de adevăratele sale interese, face şi desface şi gloatele primesc orice zic ei cu aplauze, cu mulţămire şi cu recunoştinţă.”[2]

 

 


[1] „Libertatea” apare în Convorbiri literare, anul XV, nr. 7, 1 oct. 1881 p. 254-265 sub titlul „Corespondenţa dintre dnii Vasile Alecsandri şi Ion Ghica, XI(Libertatea), tipărită în ediţiile din 1844 şi 1887, cu titlul Libertatea şi era o continuare a altei scrieri intitulate „Egalitatea”.

[2] Ghica Ion, Scrisori către V. Alecsandri, Ed. Albatros, Buc., 2001 p.132, 487

Reclame

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: