Creangă „ucenic” al lui Lumânărică

Ion Creangă se adresează, printr-o scrisoare lui Titu Maiorescu, cu rugămintea de a ajuta material familia unui cunoscut căzut în disperararea sărăciei, pe „nenorocitul diacon Vasile Vasilescu de la Buna-Vestire.”[1]

Creangă face această cerere în spiritul şi numele lui Lumânărică al cărui „mai din urmă ucenic” se considera a fi. Iată, la aproape 40 de ani de la adormirea în Domnul a lui Lumânărică, legenda şi spiritul acestuia erau vii în Iaşi. La fel de cunoscut deveniseră şi obiceiul de a interveni şi a cere ajutor, în numele lui Lumânărică, pentru săraci şi necăjiţi de la cei cu stare şi cu putere vremelnică, aşa cum o făcuseră Lumânărică însuşi, cândva. Lumânărică, după cum se vede, aducea bine şi alinare oamenilor pe care i-a iubit atât de mult, sărmanii acestei lumi şi după moartea sa, prin mâinile acelora care-i pomeneau numele şi..faptele.

Iaşi,1881, iunie 17

       

Stimabile domnule Maiorescu,

Dacă am îndrăznit a recurge la generozitatea d-voastre pentru nenorocitul diacon Vasile Vasilescu de la Buna-Vestire, am ştiut cărei inimi mă adresez. Şi câţiva franci sunt de ajuns unei familii sărace şi nenorocite pentru pâine de azi pe mâne. Ceea ce vă lasă inima să daţi „cu împrumutare lui Dumnezeu” puteţi trimite Onorabilului preot Alexandru Gavrilescu, de la Buna-Vestire care singur mai susţine familia numitului diacon de vreo zece luni de zile, prin mila câtorva poporeni creştini, cari îl cunosc.

Dumnezeu, care v-a împodobit cu atâtea haruri, are să vă deie d-voastre de aiurea. Iar pentru mine veţi face să am partea celui mai din urmă ucenic a lui Lumânărică.

              Vă salut cu adânc respect, I. Creangă

 

Scrisoarea de mai sus este o continuare a alteia, adresată de acelaşi Ion Creangă, cu o săptămână înainte, ilustrului său destinatar în care-i expunea situaţia disperată a “nenorocitului diacon Vasile Vasilescu” de la biserica “Buna-Vestire” din Iaşi:                                                                               Iaşi, 1881, iunie 11

 

Stimabile domnule Maiorescu,

Ca să vă descriu biserica Buna-Vestire din Iaşi, nu am nevoie, căci domnia-voastră, care din porunca lui Dumnezeu aţi lăsat aci un odor scump[2], o cunoaşteţi.

La această biserică, diaconului servitor, anume Vasile Vasilescu, nu i-a fost destulă sărăcia, de care se bucură în genere clerul nostru de mir, şi nici grozava boală de care sufere de vro zece luni de zile (aşa că astăzi se află în spitalul Sfântului Spiridon, cu candeletă în gât şi numai cu o mână de suflet, încât n-are să se mai poată hrăni cu meseria sa, chiar în cazul cel mai norocos, macar că este om tânăr, inteligent şi cu cele mai bune purtări), a trebuit să mai aibă femeie şi patru copii mici, cari mor în casă de foame. Asupra cărora respectuos chem îndurarea domniei-voastre.

Vă salut cu adânc respect, I. Creangă

 

Liviu Maiorescu (Kiki) – 1871[3]

 


[1] Creangă, Ion, Scrisori, Panteon, P. Neamţ, 1993 p. 20-21; Lovinescu, Eugen, Critice, vol. 2, Ed. Minerva, Buc., 1982 p. 314

[2] “Odorul scump, lăsat din porunca lui Dumnezeu la biserica Buna-Vestire”, la care făcea referire Creangă, era trupul fiului lui Titu Maiorescu, Liviu mort la nici trei anişori, dezmierdat Kiki şi îngropat în cimitirul bisericii, la sfârşit de noiembrie 1872, înconjurat de studenţi, profesori şi nenumăraţi ieşeni înlăcrimaţi de soarta atât de crudă a strălucitului profesor. Potrivit scriitorului Ion Mitican crucea care a stat la căpătâiul micuţului Liviu Maiorescu se mai află şi astăzi, lângă zidul de răsărit al bisericii.

[3] Titu Maiorescu, Însemnări zilnice, vol.I, Socecu, Buc., 1937 p.172

Reclame

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: