Arhiereul Filaret Beldiman în Arhivele Statului din Iaşi

Arhiereul Filaret Beldiman Apamias[1]

„Apamias” era titlul arhieriei (d. ex. Dioclias, Tripoleos, etc.)

Ucenic de seamă al Mitropolitului Veniamin Costachi.

În 1830 era proiestos[2] al M-tirii Slatina (Inscripţia de pe un clopot spune că era ”protestos” al M-tirii şi ucenic al lui Veniamin „întru a doua sa igumenie”). Se intitulează, totodată „arhiepiscop al Apamii”.

O inscripţie din 1833 Aprilie 7, arată că Filaret Beldiman, la această dată se găsea la M-tirea Câmpulungului muntenesc, unde era egumen, şi prin străduinţa şi cheltuiala sa, contribuie la repararea Sf. Lăcaş.

S-a reîntors apoi în Moldova, unde în 1836 îl întâlnim ajutând pe Mitropolitul Veniamin, la zidirea noii sale ctitorii (Catedrala Mitropoliei începută în 1833)

În timpul arhipăstoriei lui Veniamin, Filaret Beldiman era prezidentul Comitetului mănăstirilor pământeşti. În 1841, acest comitet – pe lângă el – era alcătuit din: Arhim. Veniamin Roset, egum. M-tirii Doljeşti, Teodorit, egum. M-tirii Slatina, Isaiia, egum. M-tirii Râşca, Meletie, egum. M-tirii Bisericani.

În 1838, se constată că era plătit cu leafă de 12.000 lei pe „întreg anul”. În anii următori, leafa a fost aceiaşi, cu excepţia anului 1841, când primea 9.000 lei pe 6 luni. (Mitropolitul avea 3.500 lei pe lună).

La 28 Ianuarie 1842, Mitropolitul Veniamin „s-a paretisit de la scaun în Sf. Mon. Slatina” De la această dată s-a orânduit un „Comitet al Mitropoliei” în frunte cu Filaret Beldiman, care avea să gireze lucrările Mitropoliei, până la 2 Februarie 1844, când scaunul mitropolitan a fost ocupat de Meletie.

În tot acest timp Filaret făcea oficiile de mitropolit, fiind şi prezidentul „Duhovniceştii Dicasterii[3]” şi prezidentul Comitetului Mănăstirilor  pământeşti. Cu leafa rămâne la fel: 1.000 lei pe lună.

Cu venirea lui Meletie în scaun, Filaret nu mai face parte nici măcar din comitetul măn. pământeşti. Lucrările Dicasteriului vor fi semnate de M.

Dispariţia lui nu lasă urme în dosarele Mitropoliei pe care le-am cercetat.

În gropniţa Beldimăneştilor de la bis. Talpalari din Iaşi, se odihnesc oasele lui Filaret Arhiereu, fără a fi indicată data şi locul unde acesta a răposat.

                  ss N. Şendrea, Iaşi 20 Februarie, 1942

 


[1] Referat  asupra vieţii şi activităţii arhiereului Filaret Beldiman, ucenic al lui Veniamin Costache, întocmit la Arhivele Statului Iaşi, în urma cererii parohului din com. Dragoslavele, jud. Muscel. Arh. St. Iaşi, Fond 1674, dos. 1/1942 f. 70

[2] Călugăr sau preot cu cel mai înalt rang în ierarhia clericilor unei mănăstiri sau a unei biserici

[3] Tribunal bisericesc care judeca procesele de divorț.

Reclame

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: